Kui Sa oled juba usin oliiviõli tarbija, oled ilmselt kuulnud filtreeritud ja filtreerimata oliiviõlidest. Võibolla oled kuulnud, et üks on parem kui teine või hoopis, et filtreeritud õli tähendab töödeldud õli.
Mida tähendab filtreeritud õli ja miks see filtreerimine vajalik on?
Pärast ekstraheerimist filtreeritakse oliiviõli läbi konkreetse vahendiga. See protsess eemaldab õlist järelejäänud oliiviosakesed ja kogu jääkvee. Nii lihtne see ongi – õigele ekstra väärisoliiviõlile ei lisata ühtki lisaainet ühegi tegevuse käigus.
Seda tehakse enamasti kahel põhjusel, esiteks, võib olla see isikliku eelistuse tõttu, teisest küljest filtreeritud oliiviõlil on pikem säilivusaeg tänu oliiviviljaosakeste eemaldamisele, mis vastasel korral muidu kiirendaks õli rääsumist ehk käärimist.
Seevastu, mida tähendab filtreerimata oliiviõli?
Oliiviõli on viimases pressimise etapis üldjuhul alati hägune, mis tuleneb õli veest eraldava tsentrifuugi tegevusest ja puuviljaosakeste olemasolust. Seda tuntakse kui “olio nuovo” – sõna otseses mõttes “uus õli” – ja selle värske mahla maitsed on need mistõttu palju inimesed seda jumaldavad – aroom, maitse, kõik on intensiivsem.
Filtreerimata õli mitte nii soovitud osa on jällegi see, et seda soovitavad oma ala spetsialistid tarbida hiljemalt 3 kuu jooksul, sest need samad puuviljaosakesed, mis settivad põhja, tekitavad kiiremini käärimist ning tema säilivusaeg on oluliselt lühem.
Kui teil õnnestub leida filtreerimata õli, tarbige see koheselt ja vaadake saagikoristus kuupäeva, mis poleks rohkem kui 3 kuud pudeldamisest.
Kas filtreeritud ja filtreerimata toiteväärtused on erinevad?
Paraku pisut küll, kuid vähesel määral. Filtreerimisprotsess võib vähendada polüfenoolide taset õlis, samas kui filtreerimata õlis jääb puutumatuks. Mõlemas protsessis aga õlid säilitavad monoküllastumata rasvu.
Viimane “kuulujutt”, mida kiputakse arvama, et filtreerimata õli tähendab automaatselt puhast ekstra väärisoliiviõli. Kindlasti, mitte, sest viimane läbib väga kindlaid standardiseeritud kriteeriume õli tootmises.
Lõpetuseks – kel vähegi võimalus kohalikku värsket filtreerimata õli proovida – tehke seda julgelt. Kindlasti saate huvitava kogemuse, suure tõneäosusega, teile kas meeldib või otsustate siiski jääda filtreeritud õli peale.
Olge terved xxx
Allikad: aboutoliveoil.org; juntadeandalucia.es; oliveoilsource.com/info/filtering