🌿 Polüfenoolid: ekstra väärisoliiviõlis võimas tervendaja 🌿
🟢 Mis – kes on polüfenoolid ja mis on nende roll oliiviõlis?
Polüfenoolid on looduslikud ühendid, mida leidub taimedes, ja ekstra väärisoliiviõli (EVOO – extra virgin olive oil) on nendega külluslikult varustatud!
Need bioaktiivsed ained omavad tugevat antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, aidates kaitsta keha oksüdatiivse stressi ja põletike eest.
🟢 Polüfenoolid meie tervises:
Südame tervis ❤️
Polüfenoolides 25-st ühendist on kõige olulisemad türosool, oleuropeiin, hüdroksütürosool (moodustab umbes 90% oliivi polüfenoolide kogusest) ja oleokantaal.
Tänu nende sisaldusele, peetakse oliiviõli vererõhu ja kolesterooli alandaja toetajaks.
Põletikuvastased omadused 🌿
EVOO polüfenoolid, eriti oleokantal omab põletikku alandavat toimet. See võib aidata igasuguste põletikuliste seisundite leevendamisele, kaasa arvatud boostib meie enda immuunsusüsteemi.
Aju nn kaitse 🧠
Uuringud on näidanud, et just need antioksüdandid võivad vähendada aju rakkude oksüdatiivset kahjustust, parandades kognitiivseid funktsioone. Näiteks palju on seostatud just oleokantaali ja oleuropeiini ühendite toimega Alzheimeri tõve ennetamisel.
Vähi ennetamine 🎗️
On leitud, et polüfenoolid on seotud teatud tüüpi vähi ennetamisega, kuna neil on võime võidelda vabade radikaalidega. Kõrge sisaldusega EVOO antioksüdandid võivad pärssida vähirakkude kasvu.
👩🔬 Põnev fakt: See piprane maitse, mida tunned värskes ekstra väärisoliiviõlis? See on polüfenoolide töö! Mida rohkem polüfenoole, seda teravam/vürtsikam on oliiviõli. Marjade küpsemisel maitse muutub pehmemaks, kui ka maheneb aroom. Niisiis oled ehk nüüdsest teadlikum oliiviõli valides, kui soovid ammutada rohkem antioksüdante, vali teravam variant.
Tõsi see on, igal aastal nende sisaldus erineb sõltuvalt kuidas saagikoristus õnnestub. Selleks, et säilitada polüfenoolide sisaldust, hoidke pudel eemal otsese kuumuse ja valguse eest ning tarbi ära peale avamist kuni 2kuu jooksul. Nirista mõnuga salatitele, kasuta kastmetes või kasta sellesse leiba/saia, mis iganes viisil maitseb – ikka, et ammutada see maksimum.
Olge terved xxx
Allikad: aboutoliveoil.org; juntadeandalucia.es; oliveoilsource.com/info/filtering, http://phenol-explorer.eu/contents/food/822